Ser o no ser, l’etern dilema

Segona edició Butlletí ROC a ROC News

Autor: Santiago Torrellas

Quan William Shakespeare va escriure les primeres paraules que havia de pronunciar Hamlet no esperava que aquestes quatre paraules fossis tan determinants per a la humanitat.
Cinc-cents anys després, el Ser o no Ser contínua sent vital i etern.

Us preguntareu per què he iniciat aquesta segona edició del Butlletí “ROC a ROC News” amb aquest titular.

La resposta és ben senzilla i us la vull comptar des del cor perquè ROC a ROC llegit al revés és COR a COR, que en català adquireix el significat de Cor a Cor, de tu a tu.

Quan vaig començar a planejar o idear el projecte de restaurar el castell de Ribelles sabia que anava a necessitar a moltíssima gent que em donés suport en aquesta aventura. També tenia clar que hi hauria persones que m’acompanyarien durant un temps i que baixarien del meu camí poc després. És llei de vida. I com va dir Hamlet, Ser o no Ser equival a “Estàs o no Estàs implicat/a”.
Si ho estàs, caminarem junts. I si no ho estàs, només em queda agrair el temps que has estat amb mi perquè segur que hauré après de tu almenys una cosa si no són més.

En la primera setmana he aconseguit un nivell de resposta que no m’esperava. Un 5% dels meus contactes a LinkedIn valora el que faig. A tots els que us heu subscrit a ROC a ROC News, us dono les gràcies de tot cor.

Però hem de créixer junts. I hem de fer-ho de manera ràpida i sostenible. 

ROC a ROC només serà viable si tots ens impliquem una mica més. Em refereixo a implicar-se econòmicament, només el just i el necessari que cadascun pugui o degui.

Donar, encara que sigui amb una contribució mínima de 10€, ens permetrà passar al següent nivell. I aquesta és la qüestió, com deia Hamlet, hem de ser capaces de portar ROC a ROC a l’èxit o al fracàs.

Permetre que aquesta iniciativa fracassi o sigui exitosa,
Give or not Give, that’s the question.

#rocaroc #posaunroc #PUR #ProgramaPUR #mecenatge #donaciones #salvarpatrimonicultural #crowdfunding #crowdlending #rsc #responsabilitatsocialcorporativa #responsabilitatsocial #patrocini #PatrociniCultural #cultura #empresesresponsables #empreses #comerços #botiga #botiguers #comerçlocal #turismsostenible #turisme #turismerural #turisme #emprendimentsocial #empreneduria #emprenedors #resesimpossible #totespossible #participa

Llegeix les nostres noticies

Vols formar part de la llegenda?

Actualment tenim tres perfils oberts i actius. D’una banda, a LinkedIn tots els meus contactes ja coneixen la iniciativa, i si encara no la coneixen és qüestió de temps, que siguin notificats per missatge directe per a fer-los participis de la comunitat que estem generant. D’altra banda, tenim els comptes oficials de ROC a ROC en Twitter i en Instagram

Som l’alternativa i Anem amb Tot.

Com podeu endevinar em refereixo a l’alternativa que suposa ROC a ROC.
Més enllà de la donació o aportació que cadascun lliurement pugui o vulgui fer “m’agradaria transmetre’t i proposar-te que siguem una alternativa” per a aquest estiu, ja que tot indica que ens la faran grossa.

Roc a roc

Panteó

Està integrat dins el cementiri municipal dels veïns de Ribelles, Hi reposen les restes del Barons de la família Bofarull (tres generacions). Les cendres de l’últim Baró, Pedro Llabrés, també descansen en aquest recinte.

Roc a roc

Torre de l'Homenatge

És l’element més visible del Castell Vell que el fa més visible a quilòmetres de distància i li dona el toc diferencial en el conjunt arquitectònic. En el seu punt més alt i trobem un campanar amb dues campanes que durant molts anys havien avisat al poble de l’inici de la processió religiosa. Aquest campanar va ser afegit amb la finalitat d’amagar la funció de les fortificacions militars que tenien en la vigilància del territori una de les funcions bàsiques en l’època feudal. El seu estat de conservació és acceptable i es pot arribar a través d’una estructura metàl·lica de ferro que fa anys va substituir l’original escala de pedra.

Església de Santa Maria de Ribelles

Mostra del preromànic i romànic es té constància que forma part del conjunt arquitectònic des del segle XV. Continua sent la zona més ben conservada, gràcies en part, per la intervenció del poble en el seu manteniment especialment en el que fa referència a la seva teulada. Avui en dia, només s’obre aquest espai durant dies molt concrets per celebrar misses esporàdiques en dates arrelades en el calendari com són El Roser, Sant Isidre, la festa major de Ribelles o la Setmana Santa. El seu estat de conservació és bo i podrien fer-se nous usos relacionats amb la cultura.

Roc a roc

Cultura i Oci

Aquest espai és una àrea única dins d’un castell mil·lenari, on les persones podran enriquir-se amb cultura i gaudir de diverses activitats de lleure. És un lloc encantador i inspirador que ofereix una oportunitat especial per aprofundir en la història i l’art. Aquí, els visitants podran explorar exposicions, assistir a representacions teatrals, participar en tallers creatius i gaudir de concerts i altres esdeveniments culturals. És un lloc màgic on la gent pot connectar amb el passat i experimentar moments inoblidables d’oci i aprenentatge. Vine i descobreix aquest espai excepcional dins del castell, on la cultura i l’entreteniment es converteixen en una experiència fascinant per a tothom.

Roc a roc

Jardí

És la part més romàntica del castell que el rodeja en el 50% del seu perímetre, tot formant una “L” que comunica el castell nou i la sortida a través de una de les torres i les quadres. El seu estat es acceptable i només faria falta dedicar-li uns treballs de neteja per fer-lo usable per a qualsevol activitat cultural o gastronòmica.

Roc a roc

Plaça d'Armes

Configura un espai ideal per a celebracions donada la seva amplitud. Linda amb la muralla interior del castell i ofereix unes vistes increïbles a tota la Vall del Llobregós. Els rocs d’aquesta muralla situats en front de les quadres i cavalleries s’han de reubicar totalment al seu origen donat que el pas del temps ha fet que s’hagi esllavissat totalment. La recuperació de les quadres suposaria un punt d’inflexió per iniciar les activitats d’hostaleria i donar servei a esdeveniments en el interior de la Plaça d’Armes i del Jardí.

Roc a roc

Casetes de l’Abadia

És un espai en forma de “L” que rodeja el castell per la seva cara sud-est. Forma part del conjunt ja que s’hi ubicava la residencia del Abad, Actualment només hi ha restes del pas de l’historia que pretenem recuperar per aconseguir repoblar el nostre poble ja sigui amb futures edificacions d’ús turístic o residencial que podria incloure una residencia geriàtrica donat l’envelliment de la població.

Roc a roc

Castell nou

És la zona més moderna amb poc més de cent anys d’història i la més malmesa. El saqueig sofert durant la guerra civil espanyola en la retirada del exercit republicà i la falta de inversió privada i publica des del final d’aquest esdeveniment bèl·lic han abocat a la propietat a tancar el conjunt arquitectònic. El seu estat es ruïnós.

Roc a roc

Castell vell

És la zona més antiga que llinda amb el jardí, l’església, la Plaça d’Armes, i el Castell Nou (construït en el segle XIX). El seu estat és ruïnós.