ROC a ROC, suma’t al repte

Primera edició ROC a ROC News

Autor: Santiago Torrellas

Hola, avui us volem fer arribar aquesta breu publicació.
El primer, com va et va tot? Espero que bé.Estem liderant un projecte social i creiem que et pot interessar participar.
ROC a ROC és una iniciativa en la qual Jacint i jo pretenem recuperar el castell del nostre poble. Jacint és sensiblement més jove que jo, però la diferència d’edat no ha impedit que ens unim per a dur a terme aquest repte, el qual, des d’aquest mateix instant, et faig participi a tu. Els dos tenim arrels a Ribelles, un petit poble de 60 habitants que forma part de l’Espanya buidada o la Catalunya despoblada.

Et preguntaràs que té de singular aquest castell. Segons compte la llegenda dels Nou Barons de la Terra, nou cavallers van jurar lluitar fins a la mort per a expulsar als sarraïns que havien imposat uns hàbits i una cultura que res tenien a veure amb la nostra. Un d’aquests cavallers era Ribelles qui va obtenir el mandat de repoblar el seu territori.

El Castell de Ribelles té més de mil anys d’història. Avui el seu estat és ruïnós, i amb un alt perill d’esfondrament. Voler conservar el nostre patrimoni cultural és un deure com a ciutadà que necessita el suport de tots (particulars, empreses. Institucions públiques i privades) i que a més permet desgravar en la declaració de la renda o en l’impost de societats.

A través d’un finançament col·lectiu. Sí, sí, un micromecenatge, on participeu tots. Els meus contactes, els contactes dels meus contactes (la teva xarxa), els meus amics i els amics dels meus amics, i tota persona a la qual li puguem fer arribar aquest missatge.

Tenim la necessitat que aquest missatge arribi a més de 4 milions de persones perquè decideixin si volen participar o no. Les dades de Micromecenatge són clars i ens indiquen que, per norma, només el 3% realitzarà una donació o contribuirà econòmicament a aquesta iniciativa. Si això ocorre, llavors, podrem salvar-lo i continuar construint un projecte molt social amb focus en el despoblament rural, i crear una comunitat de seguidors que ens doni l’impuls per a arribar a l’objectiu desitjat per tots.

Per això, la teva col·laboració és vital per a fer-ho viable i donar-nos la visibilitat que necessitem.

El primer, celebrar-ho amb tu. I tot seguit, posar els pilars per a desenvolupar un espai únic que sigui un motor per al territori obert a tots els ciutadans. Al principi et deia que liderava un projecte social que posa les bases al problema del despoblament rural que sofreix el nostre poble, i que pot esser mirall de què ocorre en tants altres encantadors llocs de l’Espanya buidada, on cada dia els joves parteixen cap a les grans ciutats perquè no té oportunitats com les que volem implantar perquè aquest espai singular que a més té la màxima protecció per ser un bé cultural d’interès nacional.

Com ho farem ja és per a explicar-t’ho i que tu ho llegeixis en la propera publicació.
Entra a www.rocaroc.cat i suma’t al repte.

#rocaroc #crowdfunding #Mecenazgo #Patrocinios #inversión #copropiedad #patrimoniocultural #españavacia #españavaciada #catalunya #posaunroc #bienculturaldeinteresnacional

Llegeix les nostres noticies

Vols formar part de la llegenda?

Actualment tenim tres perfils oberts i actius. D’una banda, a LinkedIn tots els meus contactes ja coneixen la iniciativa, i si encara no la coneixen és qüestió de temps, que siguin notificats per missatge directe per a fer-los participis de la comunitat que estem generant. D’altra banda, tenim els comptes oficials de ROC a ROC en Twitter i en Instagram

Som l’alternativa i Anem amb Tot.

Com podeu endevinar em refereixo a l’alternativa que suposa ROC a ROC.
Més enllà de la donació o aportació que cadascun lliurement pugui o vulgui fer “m’agradaria transmetre’t i proposar-te que siguem una alternativa” per a aquest estiu, ja que tot indica que ens la faran grossa.

Roc a roc

Panteó

Està integrat dins el cementiri municipal dels veïns de Ribelles, Hi reposen les restes del Barons de la família Bofarull (tres generacions). Les cendres de l’últim Baró, Pedro Llabrés, també descansen en aquest recinte.

Roc a roc

Torre de l'Homenatge

És l’element més visible del Castell Vell que el fa més visible a quilòmetres de distància i li dona el toc diferencial en el conjunt arquitectònic. En el seu punt més alt i trobem un campanar amb dues campanes que durant molts anys havien avisat al poble de l’inici de la processió religiosa. Aquest campanar va ser afegit amb la finalitat d’amagar la funció de les fortificacions militars que tenien en la vigilància del territori una de les funcions bàsiques en l’època feudal. El seu estat de conservació és acceptable i es pot arribar a través d’una estructura metàl·lica de ferro que fa anys va substituir l’original escala de pedra.

Església de Santa Maria de Ribelles

Mostra del preromànic i romànic es té constància que forma part del conjunt arquitectònic des del segle XV. Continua sent la zona més ben conservada, gràcies en part, per la intervenció del poble en el seu manteniment especialment en el que fa referència a la seva teulada. Avui en dia, només s’obre aquest espai durant dies molt concrets per celebrar misses esporàdiques en dates arrelades en el calendari com són El Roser, Sant Isidre, la festa major de Ribelles o la Setmana Santa. El seu estat de conservació és bo i podrien fer-se nous usos relacionats amb la cultura.

Roc a roc

Cultura i Oci

Aquest espai és una àrea única dins d’un castell mil·lenari, on les persones podran enriquir-se amb cultura i gaudir de diverses activitats de lleure. És un lloc encantador i inspirador que ofereix una oportunitat especial per aprofundir en la història i l’art. Aquí, els visitants podran explorar exposicions, assistir a representacions teatrals, participar en tallers creatius i gaudir de concerts i altres esdeveniments culturals. És un lloc màgic on la gent pot connectar amb el passat i experimentar moments inoblidables d’oci i aprenentatge. Vine i descobreix aquest espai excepcional dins del castell, on la cultura i l’entreteniment es converteixen en una experiència fascinant per a tothom.

Roc a roc

Jardí

És la part més romàntica del castell que el rodeja en el 50% del seu perímetre, tot formant una “L” que comunica el castell nou i la sortida a través de una de les torres i les quadres. El seu estat es acceptable i només faria falta dedicar-li uns treballs de neteja per fer-lo usable per a qualsevol activitat cultural o gastronòmica.

Roc a roc

Plaça d'Armes

Configura un espai ideal per a celebracions donada la seva amplitud. Linda amb la muralla interior del castell i ofereix unes vistes increïbles a tota la Vall del Llobregós. Els rocs d’aquesta muralla situats en front de les quadres i cavalleries s’han de reubicar totalment al seu origen donat que el pas del temps ha fet que s’hagi esllavissat totalment. La recuperació de les quadres suposaria un punt d’inflexió per iniciar les activitats d’hostaleria i donar servei a esdeveniments en el interior de la Plaça d’Armes i del Jardí.

Roc a roc

Casetes de l’Abadia

És un espai en forma de “L” que rodeja el castell per la seva cara sud-est. Forma part del conjunt ja que s’hi ubicava la residencia del Abad, Actualment només hi ha restes del pas de l’historia que pretenem recuperar per aconseguir repoblar el nostre poble ja sigui amb futures edificacions d’ús turístic o residencial que podria incloure una residencia geriàtrica donat l’envelliment de la població.

Roc a roc

Castell nou

És la zona més moderna amb poc més de cent anys d’història i la més malmesa. El saqueig sofert durant la guerra civil espanyola en la retirada del exercit republicà i la falta de inversió privada i publica des del final d’aquest esdeveniment bèl·lic han abocat a la propietat a tancar el conjunt arquitectònic. El seu estat es ruïnós.

Roc a roc

Castell vell

És la zona més antiga que llinda amb el jardí, l’església, la Plaça d’Armes, i el Castell Nou (construït en el segle XIX). El seu estat és ruïnós.