Holidays, all you ready

Cinquena edició del Butlletí ROC a ROC News

Autor: Santiago Torrellas

L’alternativa

Abans de res, us vull agrair als ja 170 subscriptors que m’impulseu a redactar cada setmana una nova edició d’aquest butlletí que pretén transmetre-us amb passió, els valors i continguts que faran d’aquesta iniciativa un vehicle per a compartir i conquistar l’objectiu social pel qual tant estem apostant.

Entrant en matèria, aquesta setmana ha estat una d’aquestes setmanes que es preveia que anava a ser d’una manera i, el destí, les necessitats, les accions i les meves decisions fan que sigui d’una altra. Fixar-vos que, en cadascun d’aquests paràmetres, soc jo el que pren la iniciativa. Per tant, la lectura que hem de fer és que has d’activar-te perquè passin coses.

Encara sort que les bones causes tenen o porten en si mateixes un guia invisible que finalment fa que passin coses bones.

Alternativa: Possibilitat de triar entre opcions o solucions diferents

Com a subscriptor has rebut un Identificador digital personalitzat ROC a ROC. Per a activar-ho tan sols has d’accedir a aquest enllaç i emplenar el registre. L’alternativa és activar-ho o no. Si ho fas rebràs el definitiu ANEU Digital amb el teu número de registre per a poder beneficiar-te de totes les accions que estem preparant per a tu. I si no ho fas, només et queda estar informat a través d’aquest format. Et toca prendre la #alternativa

Com a subscriptor vull pensar que t’interessa la iniciativa ROC a ROC. Totes les iniciatives tenen una fi. En aquest cas és clar i directe. Vull donar-te a tu la possibilitat de gaudir d’un patrimoni cultural que, amb el suport i les microaportacions de tots, podrem recuperar-lo i posar-lo a la disposició de tots els ciutadans. Val la pena, no?

A més, llegit al revés ROC a ROC és COR a COR que en català adquireix un significat molt especial: de cor a cor.

Et torna a tocar prendre la #alternativa. Vull / No vull, Puc / No puc #yinyang

Com a subscriptor de “ROC a ROC News” participaràs en una cosa única. Estic preparant un ROSCO MIL·LENARI amb la finalitat d’identificar i transmetre els valors eterns que us mouen a prendre una decisió. Et demano la teva col·laboració i participació per a confeccionar i compartir els 26 valors més demandats. Espero llegir en comentaris aquells que em proposes i s’identifiquen com a teus #roscomilenario

Dia Internacional de l’Amistat

El Diumenge 30 de juliol se celebra a tot el món el Dia Internacional de l’Amistat.

Si ets subscriptor (si no ho ets presa l’alternativa i subscriu-te) vull transmetre’t quins haurien de ser, al meu entendre, els principis bàsics pels quals hauríem de celebrar-ho. Ja t’avanço que hi ha càrrega profunda.

Podràs o no estar d’acord amb mi. Ho accepto. Potser no aconsegueix viralitzar-ho. No és el meu objectiu. Tracte de conscienciar perquè el resultat sigui molt més potent. Això és el que ens farà diferents.

  • A – Accepta com ets i com són els altres. No intentis donar lliçons de res perquè no coneixes en profunditat la seva situació, els seus problemes, perquè no troba un lloc de treball o perquè no emprèn. Perquè ho diu així o aixà, o perquè ho comunica d’una manera o un altre. O com li ha arribat l’anhelat “èxit”, que sembla el nou mannà a descobrir i trobar en la nostra societat actual. Planteja’t, si l’han ajudat, li ho ha treballat, ho ha heretat, veritables pilars de l’èxit. I fixa’t en el seu discurs. Tingues paciència perquè ho repeteixen una vegada i una altra perquè tu ho normalitzis. Ja t’adonaràs que el que diu no ho practica. És com els #10Manaments que estan en una taula de pedra i ni els mateixos conversos no els apliquem. I si no, recorda el que diu Rosalia en el seu anunci de #Cupra: “Ja ho entendran”. Amb la teva acceptació el món continuarà sent el que és, i no el canviarem a hores d’ara, però ens permetrà afrontar el diàleg amb una millor partitura.
  • M – Millora la teva DAFO personal. El concepte amistat va més enllà que tinguis amig@s o no els tinguis. En aquest últim cas hi ha un problema o una decisió i s’ha pres partit per una #alternativa. El veritable sentit de l’amistat és que quan anomena a la teva porta, tu l’obres. Uns altres la tanquen o tanquen l’orella. No va amb ells. Estan al seu perquè tu no estàs a la seva altura #Paque. Com a màxim et deixen anar una perita en dolç “ànim”. Ànim? #Correveydile a qui té un problema seriós “ànim que sortiràs d’aquesta”. Veuràs la que et deixa anar. Millorar el teu DAFO és donar, analitzar, flexibilitzar, atorgar i no precisament en aquest ordre. Millorar és un valor intrínsec de la persona que ha d’actualitzar-se constantment. Conec a moltes “amistats” que se’ls va ocórrer cridar-me Tete en algun moment de la seva connexió amb mi. Ara, al seu volgut Tete, li intenten menystenir. Com li va dir #FlorentinoPerez a Josep Pedrerol : #Tranquil.
  • I – Implica’t per a Idealitzar les teves idees i els teus pensaments. La teva implicació personal farà que el valor real de l’amistat sigui perdurable en el temps. Serà immortal. Quan fas que algú sigui ideal per a tu, estàs donant a entendre que t’identifiques amb ell/ella i que és bo per als dos. No crec que vulguis tenir amistat amb algú tòxic o perillós per a la teva integritat. La #amistat té una fase prèvia de recerca que ha d’ajudar-te a determinar la #alternativa que has de prendre. Tornem al #yinyang Accepto / No accepto , Vull / No vull , M’interessa / No m’interessa, Dubto / No dubto ,
  • S – Sincera’t amb tu mateix i no amb els altres. L’Ésser o no Ser de Shakespeare. Si decideixes prendre la #alternativa Ser, sé sincer/a. L’amistat té un virus silenciós que et danya lentament i, el pitjor de tot, és que no ens adonem. O ens n’adonem tard. El #postureo és el virus que és present tot l’any, però que, ara en vacances, es multiplica exponencialment. Veuràs que recorre muntanyes, platges, piscines, quiosquets, discoteques,….. Està a tot arreu. S’inocula gràcies a la tecnologia. Una vegada inoculat en el teu interior només vius per i per a ell. Si decideixes vacunar-te, et converteixes en prescindible i invisible per als altres. Presa la teva #alternativa
  • T – Transmet els teus valors. En els teus gustos i preferències, deixes veure com ets per als altres, deixes veure el que t’agrada i el que no. Comunica el que t’emociona, la qual cosa et fa sentir que estàs viu o viva. L’amistat es transmet ràpidament com el virus #selfisposturetum, però a diferència d’aquest, si no hi ha valors que assegurin els principis que et mouen a donar la vida per alguna cosa o per algú, o el que tens donar-ho per alguna cosa o per algú, la cadena es trenca i al final quedes al descobert, allunyant-se tot allò que t’unia amb la/s persona/s. Valora els teus #valors
  • A – Adapta’t al canvi perquè la realitat actual no és gens fàcil per a ningú. Tots hem fet de les queixes la nostra pròpia música. Sembla que hàgim de viure normalitzant-ho tot i en tots els quefers del nostre dia a dia. Aquesta setmana vaig comentar en un post d’Arturo Gálvez que cal deixar-se ja de queixes. Cal passar a l’acció. Si no trobes ocupació, organitza’t, i emprèn una nova manera de viure. Però no ho facis sol. Segur que, si comparteixes el que vols fer, algú hi haurà en #LinkedIn que et donarà suport. Troba a persones superpreparades que no troben ocupació, i connecta amb el col·lectiu que supera els 45 anys. Contacta amb elles i amb ells. Perquè això no va d’homes o dones, això va de persones que guanyen diners i altres a les quals cal protegir, formar i liderar. De nou apareix la #alternativa de fer o no fer res. Si no farem res, per a què estar en aquesta xarxa social? Tant parlar de no deixar a ningú enrere i els nostres representants polítics estan enredats en mil batalles que sempre beneficien a aquests. I el pitjor de tot és que ens volen veure enfrontats com si es tractés d’un partit de futbol com #ElClásico (Barça-Madrid o Madrid-Barça). Si som una democràcia madura, demostrem-ho sense populismes. Llevem-nos les etiquetes de vermells i blaus, morats o verds, roses o violetes. Som molts més que ells, i podem fer-los front des del sentit comú per a provocar que solucionin els problemes reals. Perquè el que hi ha ara, no ho entén ni Kafka. Només un exemple minúscul de com ens tenen ficats en la seva peixera. I ara seré partidista i gens objectiu que per a això escric i redacto aquest butlletí. Trieu un telenotícies. Sigui de la cadena que sigui. Analitzeu les notícies. Quantes notícies són informatives i d’actualitat? Quantes es repeteixen cada dia? Quantes tenen un impacte positiu en la societat? I quantes aporten valors negligibles i són totalment negatives? Crec que encara els informatius no s’editen amb IA. Hi ha un equip de persones darrere. Un comitè de redacció amb redactors, periodistes, assistents, creatius, assessors (perquè n’hi ha en tots els racons), que són fidels als seus caps (no es mullen per por de perdre la cadira) i al final cada dia és més del mateix. El #CuartoPoder llança el missatge que li interessa i va calant a poc a poc fins que el normalitzes i ja no t’afecta en res. Tot està bé. En una altra ocasió, si teniu ganes i temps debatem això de la #IndependenciaProfesional, la que quan saps que si perds la cadira per anar-te’n a Sevilla, ja no hi ha tren que et reculli. És noticiable o no, que dos veïns d’un petit poble de Lleida amb menys de 70 habitants impulsin una iniciativa per a rehabilitar el castell del seu poble amb la finalitat de transformar-lo en un motor per al territori i els seus ciutadans, i amb un pla per a potenciar la cultura, la gastronomia, el turisme rural sostenible i l’oci digital. Crec, sincerament, que hauria de ser notícia com a poc en l’últim terç d’un espai informatiu de qualsevol cadena. Com no és així, et demano que m’ajudis a amplificar la difusió de ROC a ROC
  • D – Decidir és el més complicat que hem de fer les persones i no deixa de ser curiós que el nostre cervell prengui decisions instantànies en mil·lisegons de milions d’accions que hem de decidir i que no reparem a fer-les o no fer-les. La #amistat comporta la decisió de mantenir fermesa en totes les etapes i situacions per les quals dues o més persones interactuen. El problema és que hem modificat el concepte d’amistat sense prèviament acordar el canvi. Perquè l’amistat no es negocia, es dona o no es dona. És una qüestió de confiança mútua. Jo ho faig per tu i tu ho fas per mi. Aquest és per a mi el concepte de #amistat

Acceptar, Millorar, Implicar-se, Sincerar-se, Transmetre, Adaptar-se, Decidir. Els principis que comparteixo amb vosaltres no en un sol dia, sinó en tot moment.

#alternativa #valoris #independència #amistat #activar #acceptar #mejoracontinua #involucrar #sinceritat #transmetre #adaptacion #decisions #vacances #vacacionesenfamilia #holidays #yinyang #roscomilenario #10Manaments #rosalia #Cupra #Paque #Correveydile #FlorentinoPerez #Tranquil #postureo #selfisposturetum #LinkedIn #ElClásico #LaLiga #CuartoPoder #IndependenciaProfesional

Llegeix les nostres noticies

Vols formar part de la llegenda?

Actualment tenim tres perfils oberts i actius. D’una banda, a LinkedIn tots els meus contactes ja coneixen la iniciativa, i si encara no la coneixen és qüestió de temps, que siguin notificats per missatge directe per a fer-los participis de la comunitat que estem generant. D’altra banda, tenim els comptes oficials de ROC a ROC en Twitter i en Instagram

Som l’alternativa i Anem amb Tot.

Com podeu endevinar em refereixo a l’alternativa que suposa ROC a ROC.
Més enllà de la donació o aportació que cadascun lliurement pugui o vulgui fer “m’agradaria transmetre’t i proposar-te que siguem una alternativa” per a aquest estiu, ja que tot indica que ens la faran grossa.

Ser o no ser, l’etern dilema

ROC a ROC només serà viable si tots ens impliquem una mica més. Em refereixo a implicar-se econòmicament, només el just i el necessari que cadascun pugui o degui.
Donar, encara que sigui amb una contribució mínima de 10€, ens permetrà passar al següent nivell. I aquesta és la qüestió, com deia Hamlet, hem de ser capaces de portar ROC a ROC a l’èxit o al fracàs.

Roc a roc

Panteó

Està integrat dins el cementiri municipal dels veïns de Ribelles, Hi reposen les restes del Barons de la família Bofarull (tres generacions). Les cendres de l’últim Baró, Pedro Llabrés, també descansen en aquest recinte.

Roc a roc

Torre de l'Homenatge

És l’element més visible del Castell Vell que el fa més visible a quilòmetres de distància i li dona el toc diferencial en el conjunt arquitectònic. En el seu punt més alt i trobem un campanar amb dues campanes que durant molts anys havien avisat al poble de l’inici de la processió religiosa. Aquest campanar va ser afegit amb la finalitat d’amagar la funció de les fortificacions militars que tenien en la vigilància del territori una de les funcions bàsiques en l’època feudal. El seu estat de conservació és acceptable i es pot arribar a través d’una estructura metàl·lica de ferro que fa anys va substituir l’original escala de pedra.

Església de Santa Maria de Ribelles

Mostra del preromànic i romànic es té constància que forma part del conjunt arquitectònic des del segle XV. Continua sent la zona més ben conservada, gràcies en part, per la intervenció del poble en el seu manteniment especialment en el que fa referència a la seva teulada. Avui en dia, només s’obre aquest espai durant dies molt concrets per celebrar misses esporàdiques en dates arrelades en el calendari com són El Roser, Sant Isidre, la festa major de Ribelles o la Setmana Santa. El seu estat de conservació és bo i podrien fer-se nous usos relacionats amb la cultura.

Roc a roc

Cultura i Oci

Aquest espai és una àrea única dins d’un castell mil·lenari, on les persones podran enriquir-se amb cultura i gaudir de diverses activitats de lleure. És un lloc encantador i inspirador que ofereix una oportunitat especial per aprofundir en la història i l’art. Aquí, els visitants podran explorar exposicions, assistir a representacions teatrals, participar en tallers creatius i gaudir de concerts i altres esdeveniments culturals. És un lloc màgic on la gent pot connectar amb el passat i experimentar moments inoblidables d’oci i aprenentatge. Vine i descobreix aquest espai excepcional dins del castell, on la cultura i l’entreteniment es converteixen en una experiència fascinant per a tothom.

Roc a roc

Jardí

És la part més romàntica del castell que el rodeja en el 50% del seu perímetre, tot formant una “L” que comunica el castell nou i la sortida a través de una de les torres i les quadres. El seu estat es acceptable i només faria falta dedicar-li uns treballs de neteja per fer-lo usable per a qualsevol activitat cultural o gastronòmica.

Roc a roc

Plaça d'Armes

Configura un espai ideal per a celebracions donada la seva amplitud. Linda amb la muralla interior del castell i ofereix unes vistes increïbles a tota la Vall del Llobregós. Els rocs d’aquesta muralla situats en front de les quadres i cavalleries s’han de reubicar totalment al seu origen donat que el pas del temps ha fet que s’hagi esllavissat totalment. La recuperació de les quadres suposaria un punt d’inflexió per iniciar les activitats d’hostaleria i donar servei a esdeveniments en el interior de la Plaça d’Armes i del Jardí.

Roc a roc

Casetes de l’Abadia

És un espai en forma de “L” que rodeja el castell per la seva cara sud-est. Forma part del conjunt ja que s’hi ubicava la residencia del Abad, Actualment només hi ha restes del pas de l’historia que pretenem recuperar per aconseguir repoblar el nostre poble ja sigui amb futures edificacions d’ús turístic o residencial que podria incloure una residencia geriàtrica donat l’envelliment de la població.

Roc a roc

Castell nou

És la zona més moderna amb poc més de cent anys d’història i la més malmesa. El saqueig sofert durant la guerra civil espanyola en la retirada del exercit republicà i la falta de inversió privada i publica des del final d’aquest esdeveniment bèl·lic han abocat a la propietat a tancar el conjunt arquitectònic. El seu estat es ruïnós.

Roc a roc

Castell vell

És la zona més antiga que llinda amb el jardí, l’església, la Plaça d’Armes, i el Castell Nou (construït en el segle XIX). El seu estat és ruïnós.