Salvem El Castell

ROC a ROC, una campanya de finançament col·lectiu per a recuperar el Castell de Ribelles.

Un veï del poble de Ribelles lidera una campanya de finançament col·lectiva (crowdfunding) per recuperar i rehabilitar el Castell de Ribelles, un espai mil·lenari en situació de risc d’esfondrament i que no té prevista cap inversió per al seu manteniment per part dels propietaris.

La finalitat de la campanya és recaptar fons per adquirir-lo i així poder tirar endavant el projecte de transformació que persegueixen.

Barcelona, 28 de juny de 2023.  

Santi Torrellas fill de Ribelles per part de la seva besavia, s’ha proposat portar a terme un projecte apassionant: la rehabilitació del vell castell del seu poble que avui dia resta abandonat i en perill d’esfondrament. La seva motivació és clara: contribuir al creixement de la seva comunitat i frenar la tendència a la despoblació. La seva perseverança, passió i l’esperit emprenedor , impulsa una iniciativa que pretén convertir en un moviment únic que possibiliti un nou periode pel majestuós Castell de Ribelles.

 

La campanya pren el nom de ROC a ROC, que llegida a la inversa, adquireix un significat molt especial: COR a COR. Això és precisament el que vol transmetre amb aquesta iniciativa, el seu impulsor que lidera el projecte amb una energia que va més enllà de qualsevol interès econòmic, i que neix del fons del seu ésser per arribar a tothom. “Durant la meva infància he vist com el Castell anava deteriorant-se. Les claus del Castell continuen consignades en una casa del poble, Cal Cinto, que son qui encara tenen la custòdia de les claus per obrir les zones que es podien recórrer com el jardí, el campanar de la Torre de l’Homenatge o l’escalinata que comunicava la planta baixa i la primera planta. Actualment, només s’obre el castell per anar a l’església els dies de missa. Avui, ja ni es pot obrir ni per entrar a l’esglesia”, comenta en Santi Torrellas.

El projecte ROC a ROC està pensat perquè tothom qui ho desitgi pugui ser partícip de la recuperació del Castell a través d’aportacions econòmiques, puntuals, periòdiques o de finançament per part de petits inversors. L’objectiu és crear una comunitat de seguidors que vulguin conèixer i involucrar-se en l’evolució del projecte de transformació.

La campanya de donacions s’ha dissenyat de tal manera que cada persona pugui fer una o diverses aportacions orientades a rehabilitar les diferents zones del Castell. Cada zona té assignats un nombre de rocs determinat i una vegada completats el nombre de rocs s’hauran de triar noves zones per rehabilitar. L’objectiu és que el donant pugui “apadrinar” una zona determinada del Castell i que tots els espais tinguin assignat un pressupost per a la seva restauració.

La campanya ROC a ROC té com a objectiu principal la participació massiva de la ciutadania per a recuperar i transformar un espai catalogat com a bé cultural d’interès nacional. El repte que s’han proposat els impulsors del projecte culmina en la creació d’un espai de referència per a la comarca, que pivota entre una infraestructura hotelera sostenible per atraure turistes i visitants a la zona, millorar l’oferta educativa, d’oci i entreteniment que permeti el creixement i generi oportunitats a la comunitat i fomentar l’oferta gastronòmica de productes autòctons i de proximitat del territori que promogui la riquesa culinària de la zona i fomenti el turisme gastronòmic.

 

Dirigida a totes aquelles persones amants dels reptes, que creuen en les causes solidàries i en la preservació del patrimoni cultural, ROC a ROC  també pretén arribar al cor de totes aquelles grans o petites empreses que vulguin contribuir en la sostenibilitat i la protecció del medi ambient mitjançant el suport d’aquesta iniciativa. Per tal de donar suport a aquesta iniciativa, les empreses podran aportar el seu ROC particular participant en el Programa de Patrocini i Mecenatge que els impulsors han dissenyat. Els comerços també podran participar d’una forma molt especial per obtenir la visibilitat de la iniciativa i podran adquirir productes exclusius per regalar als seus clients més fidels o per activar promocions amb elements de merchandising d’edició limitada

Tothom qui ho desitgi ja pot col.laborar-hi a través del web:

www.rocaroc.cat

Les empreses i comerços també poden enviar un correu electrònic a hola@rocaroc.com

per tal d’explorar possibles vies de col·laboració que permetin assolir els objectius que planteja la campanya ROC a ROC.

Llegeix les nostres noticies

Vols formar part de la llegenda?

Actualment tenim tres perfils oberts i actius. D’una banda, a LinkedIn tots els meus contactes ja coneixen la iniciativa, i si encara no la coneixen és qüestió de temps, que siguin notificats per missatge directe per a fer-los participis de la comunitat que estem generant. D’altra banda, tenim els comptes oficials de ROC a ROC en Twitter i en Instagram

Som l’alternativa i Anem amb Tot.

Com podeu endevinar em refereixo a l’alternativa que suposa ROC a ROC.
Més enllà de la donació o aportació que cadascun lliurement pugui o vulgui fer “m’agradaria transmetre’t i proposar-te que siguem una alternativa” per a aquest estiu, ja que tot indica que ens la faran grossa.

Roc a roc

Panteó

Està integrat dins el cementiri municipal dels veïns de Ribelles, Hi reposen les restes del Barons de la família Bofarull (tres generacions). Les cendres de l’últim Baró, Pedro Llabrés, també descansen en aquest recinte.

Roc a roc

Torre de l'Homenatge

És l’element més visible del Castell Vell que el fa més visible a quilòmetres de distància i li dona el toc diferencial en el conjunt arquitectònic. En el seu punt més alt i trobem un campanar amb dues campanes que durant molts anys havien avisat al poble de l’inici de la processió religiosa. Aquest campanar va ser afegit amb la finalitat d’amagar la funció de les fortificacions militars que tenien en la vigilància del territori una de les funcions bàsiques en l’època feudal. El seu estat de conservació és acceptable i es pot arribar a través d’una estructura metàl·lica de ferro que fa anys va substituir l’original escala de pedra.

Església de Santa Maria de Ribelles

Mostra del preromànic i romànic es té constància que forma part del conjunt arquitectònic des del segle XV. Continua sent la zona més ben conservada, gràcies en part, per la intervenció del poble en el seu manteniment especialment en el que fa referència a la seva teulada. Avui en dia, només s’obre aquest espai durant dies molt concrets per celebrar misses esporàdiques en dates arrelades en el calendari com són El Roser, Sant Isidre, la festa major de Ribelles o la Setmana Santa. El seu estat de conservació és bo i podrien fer-se nous usos relacionats amb la cultura.

Roc a roc

Cultura i Oci

Aquest espai és una àrea única dins d’un castell mil·lenari, on les persones podran enriquir-se amb cultura i gaudir de diverses activitats de lleure. És un lloc encantador i inspirador que ofereix una oportunitat especial per aprofundir en la història i l’art. Aquí, els visitants podran explorar exposicions, assistir a representacions teatrals, participar en tallers creatius i gaudir de concerts i altres esdeveniments culturals. És un lloc màgic on la gent pot connectar amb el passat i experimentar moments inoblidables d’oci i aprenentatge. Vine i descobreix aquest espai excepcional dins del castell, on la cultura i l’entreteniment es converteixen en una experiència fascinant per a tothom.

Roc a roc

Jardí

És la part més romàntica del castell que el rodeja en el 50% del seu perímetre, tot formant una “L” que comunica el castell nou i la sortida a través de una de les torres i les quadres. El seu estat es acceptable i només faria falta dedicar-li uns treballs de neteja per fer-lo usable per a qualsevol activitat cultural o gastronòmica.

Roc a roc

Plaça d'Armes

Configura un espai ideal per a celebracions donada la seva amplitud. Linda amb la muralla interior del castell i ofereix unes vistes increïbles a tota la Vall del Llobregós. Els rocs d’aquesta muralla situats en front de les quadres i cavalleries s’han de reubicar totalment al seu origen donat que el pas del temps ha fet que s’hagi esllavissat totalment. La recuperació de les quadres suposaria un punt d’inflexió per iniciar les activitats d’hostaleria i donar servei a esdeveniments en el interior de la Plaça d’Armes i del Jardí.

Roc a roc

Casetes de l’Abadia

És un espai en forma de “L” que rodeja el castell per la seva cara sud-est. Forma part del conjunt ja que s’hi ubicava la residencia del Abad, Actualment només hi ha restes del pas de l’historia que pretenem recuperar per aconseguir repoblar el nostre poble ja sigui amb futures edificacions d’ús turístic o residencial que podria incloure una residencia geriàtrica donat l’envelliment de la població.

Roc a roc

Castell nou

És la zona més moderna amb poc més de cent anys d’història i la més malmesa. El saqueig sofert durant la guerra civil espanyola en la retirada del exercit republicà i la falta de inversió privada i publica des del final d’aquest esdeveniment bèl·lic han abocat a la propietat a tancar el conjunt arquitectònic. El seu estat es ruïnós.

Roc a roc

Castell vell

És la zona més antiga que llinda amb el jardí, l’església, la Plaça d’Armes, i el Castell Nou (construït en el segle XIX). El seu estat és ruïnós.